Wiosna na talerzu

Data 05. kwi, 2011 dodał Paulina w Odchudzanie

Znakiem nadchodzącej wiosny są osiedlowe stragany, które kuszą cudownymi kolorami i zapachami świeżych warzyw. Właśnie teraz nabieramy ochoty na lekkie, pełne witamin posiłki. Wiosna to idealna pora roku na rozpoczęcie diety. W sklepach z wyposażeniem wnętrz polecam sprawić  sobie zatem dla duszy jakiś nowy komplet talerzy a dla ciała zaczniemy znów przygodę ze świeżymi i jakże zdrowymi warzywami.Pełni optymizmu, energii i zapału pragniemy schudnąć przed rozpoczęciem sezonu urlopowego, na który czekamy cały rok.

Co powinno być podstawą wiosennej diety? Przede wszystkim sałatki, które są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w niezbędne witaminy i mikroelementy.  Zamiana pełnego posiłku na sałatkę jest dobra nie tylko dla osób odchudzających się, ale także dla tych, którzy pragną utrzymać swoją wagę.salatka

Z nadejściem wiosny powinnyśmy całkowicie zmodyfikować swoje żywienie i skorzystać z dostępnych wiosną źródeł witamin. Dlaczego? Organizm po zimie potrzebuje zawartych w warzywach i owocach witamin, związków mineralnych i przeciwutleniaczy. Wiosenna dieta nie powinna zawierać cukrów prostych i tłuszczów zwierzęcych. Warzywa powinny być obecne w każdym posiłku. Węglowodany i białka powinny być spożywane w proporcjach 2:1.  Sięgając po nowalijki zwróćmy uwagę na te, które są bogate w beta karoten (marchewka, sałata, natka pietruszki, kalarepa, szpinak), witaminę C (papryka, pomidory), kwas foliowy (brokuły, kapusta, szparagi, szpinak), potas (rzodkiewka, cukinia, koper zielony, czosnek).

Oto warzywa, które koniecznie powinniśmy uwzględnić w naszym wiosennym menu:

  • Sałata-  niskokaloryczne, lekkie i bardzo zdrowe warzywo. Ponad 90% składu sałaty to woda, ale również pełnowartościowe składniki odżywcze. Mają znikome ilości kalorii (ok. 15 kcal w 100g), za to dużo cennych składników odżywczych: żelaza, wapnia, magnezu i potasu, a także witamin: A, E i D, C, B9 i kwasu foliowego (bardzo cenny dla kobiet w ciąży, ale nie tylko). Listki sałaty bogate są także w antyoksydanty takie jak karotenoidy, polifenolokwasy czy flawonoidy. Sałata poprawia trawienie, gdyż bogata jest w błonnik i celulozę.
  • Sałata lodowa- zawiera w większości wodę i składniki mineralne, przez co jest bardziej chrupiąca i niskokaloryczna (100g sałaty ma 20 kcal).
  • Rzodkiewka- nr w każdej diecie, rzodkiewka jest sycąca, ale nie tuczy (w 100g 14 kcal). Zawiera witaminy z grupy C, PP, B, A oraz związki mineralne. Duża ilość siarki w rzodkiewce bardzo dobrze wpływa na urodę, a szczególnie na bujność włosów.
  • Pomidor- Z pomidorami powinny się zaprzyjaźnić przede wszystkim panie, które chcą zgubić kilka kilogramów. Pomidory aż w 93 proc. składają się z wody, nie są więc bardzo kaloryczne. W 100 g znajduje się ok. 15 kcal. Dodatkowo zawierają błonnik, który na długi czas zapewnia uczucie sytości. Moczopędny potas znacznie ułatwia natomiast pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu.
  • Szpinak- szpinak ze względu na dużą zawartość karotenoidów, żelaza oraz błonnika pokarmowego powinien być stałym elementem naszej diety. Zawiera on duże ilości żelaza (niezbędne przy produkcji czerwonych krwinek, niezbędne przy anemii), magnezu i witaminy C (wzmacnia organizm, chroni przed przeziębieniem). Jest bogaty w: potas, wapń, mangan, kobalt, magnez, cynk, fosfor, jod, kwas foliowy, miedź, fluor, oraz witaminy z grupy B, beta- karoten (zapewnia prawidłowe widzenie, wzmacnia kości i zęby), witaminy E i K.

Poniżej kilka propozycji na wiosenne odświeżenie talerza w postaci pożywnej i szybkiej sałataki:

Sałatka rzodkiewkowa

Składniki: pęczek rzodkiewek, pół główki sałaty, szczypiorek, 1 łyżka oliwy, 2 łyzki soku z cytryny.

Przygotowanie: Warzywa musimy dokladnie umyć, sałatę porwać na kawałki, rzodkiewki natomiast pokroić na ćwiartki. Szczypiorek należy posiekać. Całość wymieszać i skropić sokiem z cytryny i oliwą.

Energia:126 kcal

Sałatka z kiełkami

Składniki: 1 sałata, kiełki (najlepsze są z rzodkiewki), jogurt naturalny, cytryna, czosnek suszony, czubryca (można zastąpić bazylią)

Przygotowanie: Sałatę myjemy dokładnie , rwiemy na kawałki. Sałatę rozkładamy na talerze, posypujemy obficie kiełkami. Sos: Do kubka jogurtu naturalnego dodajemy kilka kropli cytryny, czosnek w proszku (można dać świeży) i czubrycę. Zalewamy sałatkę.

Sałatka wiosenna “mix warzyw”

Składniki (na jedną porcję): sałata (najlepiej karbowana), świeży ogórek, pomidor, oliwa (najlepiej z oliwek lub winogron), przyprawy: sól, cukier, przyprawa do zup, kwasek cytrynowy), zioła (mogą być suszone): bazylia, tymianek, majeranek.

Przygotowanie: Porwij lub pokrój sałatę na drobne kawałki, pokrój ogórka i pomidora na plasterki a następnie jeszcze na pól. Wrzuć wszystko do dużej miski i zalej 2 łyżkami oliwy, dodaj przyprawy,posyp ziołami. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Energia: 78 kcal na jedną prorcję

Musimy jednak wiedzieć, że nie wszystkie sałatki są niskokaloryczne i zdrowe. Często po dodaniu nawet jednego składnika zamieniają się w istną bombę kaloryczną. Zanim więc w barze, restauracji czy hipermarkecie wybierzemy sałatkę dobrze się zastanówmy. Niektóre z nich są w rzeczywistości jeszcze bardziej kaloryczne niż nasz wróg nr 1- hamburger.

Czego unikać jak ognia?

- majonez, sos, śmietana- niestety musimy odmówić sobie kalorycznych sosów do sałatek z majonezu czy śmietany. Sałatki z dodatkiem sosów w swym składzie zawierają syntetyczne barwniki, zagęszczacze, konserwanty. Lepiej zastąpmy je jogurtem naturalnym lub odrobiną octu.

Sałatki to idealne rozwiązanie dla osób na diecie, ale nie wszystkie z nich są naszymi sprzymierzeńcami. Robiąc sałatkę, pamiętajmy aby zwrócić uwagę na jej składnik, jak również ich przechowywanie. Warzywa, od momentu zerwania, z każdym dniem tracą zasoby witamin. Najlepiej wybierać warzywa, które są pozbawione opakowań. Delikatne sałaty powinniśmy przechowywać w szufladzie lodówki przez 2-4 dni. Sałatę rzymską czy masłową, które są trwalsze możemy przechowywać dłużej, np. do tygodnia.

A Wy znacie ciekawe przepisy na wiosenne sałatki? Jeśli tak- to koniecznie podzielcie się z nami. Najciekawszy przepis nagrodzimy prezentem- niespodzianką, który z pewnością pomoże Wam w wiosennym odchudzaniu:)

Tagi: , , , ,

Oceń artykuł

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 4,71 out of 5)
Loading ... Loading ...

7 komentarze to “Wiosna na talerzu”

  1. Beatrycze 8 kwietnia 2011 at 14:59 #

    O, dziękuję, błonnika xenea jeszcze nie stosowałam.

  2. Beatrycze 7 kwietnia 2011 at 17:01 #

    Najprostsza sałatka:
    Seler naciowy, jabłko, mała ilość orzechów:
    wszystko pokroić w kostkę dodać jogurt naturalny.

    Sałatka wiosenna:
    Składniki:
    Rzodkiewka, szczypiorek, ogórek świeży, jajko ugotowane na twardo. Wszystko pokroić w kostkę lub w talarki ,polać jogurtem naturalnym.
    Sałatka szybka, smaczna . dietetyczna.

    Moja ulubiona:
    1 brokuł gotować niecałe 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Uprażyć małą ilość płatków migdałowych lub słonecznika, dodać pokrojoną w kostkę Fetę, oraz 2 ząbki wyciśniętego czosnku. Wszystko zalać sosem: 3 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki wody, łyżeczka octu balsamicznego. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
    Polecam!

    • Paulina 8 kwietnia 2011 at 8:57 #

      Dziękuję Wam serdecznie za udział w konkursie. Postanowiłam nagrodzić dwa konkursowe przepisy, których autorkami są Beatrycze i Karolina. Panie otrzymują upominki- zestaw Błonnik Xenea + herbata Slim Figura. Proszę o przesłanie swoich danych na adres konkurs@mmo.pl. Nagrodzonym Paniom serdecznie gratuluję, a wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie bardzo dziękuję.

  3. Alutka 7 kwietnia 2011 at 14:52 #

    Sałatka warstwowa
    Rukola
    suszone pomidory(ze słoika)pokrojone w paski
    awokado w kosteczkę pomidorki koktajlowe w ćwiartki
    pierś z kurczaka grilowana lub gotowana
    ziarna słonecznika
    szczypiorek
    Wszystko zalać sosem koperkowo-ziołowym knorr lub samemu zrobić winegret

  4. Karolina 6 kwietnia 2011 at 16:11 #

    WIOSENNA SAŁATKA ŁOSOSIOWA
    Składniki:

    -2 średnie pomidory
    -4 młode ogórki zielone średniej wielkości
    -4 duże rzodkiewki lub 6 małych
    -1 cebula
    -2 jajka ugotowane na twardo
    -pół pęczka szczypiorku
    -sałata
    -4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    -1 łyżeczka musztardy
    - sól, pieprz, kurkuma

    Pomidora pokroić na ósemki, wydrążyć środek pomidora i każdą ósemkę pokroić na 3 części. Rzodkiewkę i cebulę pokroić w cienkie plasterki. Jajka obrać i pokroić na większe kawałki. Łososia dodać do pokrojonych warzyw, dodać posiekany szczypiorek, posolić, popieprzyć i dodać kurkumę wg smaku.

    W osobnym naczyniu wymieszać dokładnie jogurt z musztardą. Zalać sałatkę. Dokładnie wymieszać.

    Podawać na poszarpanych liściach sałaty. Smacznego!

    Mniam, polecam!

  5. Malwina 6 kwietnia 2011 at 14:26 #

    Sałatka z tuńczykiem:
    -tuńczyk (ok.50 gram) z puszki
    -fasola czerwona lub groszek zielony- pół szklanki
    -2 duże dojrzałe pomidory (lub 6 małych)
    - zielona sałata albo mix sałat
    - garść pestek dyni
    - (opcjonalnie) kiełki

    Do sałatki polecam także lekki sos z naturalnego jogurtu 0% i łyżki zielonego pesto.
    Dzięki takiej sałatce dostarczymy organizmowi sporo białka, a więc jest to bardzo dobra sałatka dla odchudzających się i dbających o formę.
    :)

  6. agaczek 6 kwietnia 2011 at 7:38 #

    sałatka całoroczna:
    mix sałat /zielona, lodowa, rukola/
    ziarna słonecznika, dyni przeprażone na patelni
    łyżka oliwy do skropienia


Dodaj komentarz

Proszę wypełnij wymagane pola i nie wyrażaj się wulgarnie. Twój email nie będzie publikowany.

Możesz używać tagów HTML:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>