Kto jadł jajko z dwoma żółtkami?

Data 12. kwi, 2009 dodał ilona w Odchudzanie

Jak Wasze świąteczne maratony? Niektórzy pewnie kontynuują maraton jedzenia, rozpinając guzik spodni:) A może ktoś zdecydował się na maraton sportowy, by zapobiec wyrzutom sumienia po zjedzeniu tony jajek i kilogramów ciasta?:)

Ja zapobiegam wyrzutom sumienia, zgłębiając się we właściwości jaj, które na naszych stołach królują w ten weekend i… odkrywając tajemnicę dwużółtkowych jaj.

Przyznam, że do niedawna nie byłam fanem jajek. Jadałam średnio jedno na dwa tygodnie (nie licząc jajek jako składnik potraw). Ostatnio znowu je polubiłam, może nie aż tak by jadać je codziennie, ale raz w tygodniu staram się zjeść minimum jedno. Niektórzy twierdzą, że należy spożywać kilka jajek tygodniowo, inni sprzeciwiają się, mówiąc że podwyższają cholesterol. Myślę, że jedni i drudzy mają rację. Dlaczego?

Jajko – TAK

Jajko jest źródłem białka, a dieta wysokobiałkowa sprzyja przecież walce z nadwagą. Jajka to również źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. Żółtko jest bogate w mikroelementy, biopierwiastki i witaminy. Zawiera luteinę, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Jajko dostarcza lecytynę, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych.

Jajko – NIE

Przez wielu uważane jest za cholesterolową bombę, jednak niewielu wie, że obecna w nich lecytyna niweluje odkładanie się cholesterolu. Niektórzy lekarze twierdzą, że można zjadać jajka codziennie i nie mieć podwyższonego cholesterolu. Jednak podczas spożywania jajek nie powinno się używać cukru, gdyż jak do jajek dodamy łyżeczkę cukru, to cholesterol momentalnie rośnie.

Sami wywnioskujcie z powyższego zestawienia, czy jajka jeść warto, czy nie. Pewnie ciekawią was kalorie – jajko ważące ok 50 g dostarcza 75 kcal. Oczywiście kaloryczność jajecznych potraw uzależniona jest od tego, czy np. jajecznicę robimy na oleju, smalcu, czy na parze. Co mnie zainteresowało – w sklepach są dostępne jajka light – ze zmniejszoną ilością tłuszczu oraz dwoma żółtkami (sic!). Otrzymuje się je od kur karmionych paszami beztłuszczowymi, z dodatkiem witamin lub glonów. Jajka z dwoma żółtkami znoszą kury młode, z nieukształtowanym jeszcze układem hormonalnym.

Ja wolę zjeść jajko jednożółtkowe, a najlepiej od wiejskiej kury z zaprzyjaźnionego kurnika pani Jadzi, niż kombinować z kurami karmionymi glonami:)

Smacznego jajka i mokrego dyngusa od ekipy MMO! Pobiegajcie trochę z sikawkami – tak dla wzmocnienia kondycji:)

Ilona

Tagi: , , , , , ,

Oceń artykuł

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Jeden komentarz to “Kto jadł jajko z dwoma żółtkami?”

  1. Roma KING, Paris 2 sierpnia 2010 at 19:10 #

    7a. JAJA:
    Wszystkie jaja np. kurze, przepiórcze są DOZWOLONE.
    P. S. Kurczaki nawet małe żywią się wyłącznie trawą, jak dobra gospodyni o nie dba, to również suchymi ziarnami zbóż, no i niekiedy kurczak dzióbnie robaka. To wszystko. Dla ludzi, którzy spożywają jaja kurze problem stanowi jedynie duża ilość tłuszczu, ale to w przypadku, gdy kury są karmione resztkami z pańskiego stołu i spożywają __WYSOKIE węglowodany, z chleba lub ciast, czyli chodzi o MĄKĘ. Trzustka u kur działa podobnie jak u człowieka. Jaja zakupione w markecie; to ocenę zostawiam jednak bez komentarza.
    Zobacz też; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/


Dodaj komentarz

Proszę wypełnij wymagane pola i nie wyrażaj się wulgarnie. Twój email nie będzie publikowany.

Możesz używać tagów HTML:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>